Estetski tretmani i sunčanje - da ili ne?

Estetski tretmani i sunčanje - da ili ne?

  • 04.03.2024
Estetski tretmani i sunčanje - da ili ne?

Saveti za sunčanje prije i poslije Botox i Laser tretmana

Često nas pitate da li morate prestati sa sunčanjem nakon nekih estetskih tretmana. Možete li se sunčati nakon laserskog uklanjanja dlačica? Da li morate prestati posjećivati solarijum nakon botoksa? Odlučili smo da izaberemo neka od najčešće postavljanih pitanja i u saradnji sa stručnjacima odgovorimo na njih u današnjem članku.

Sunčanje pre ili posle botoksa?

Jedan od često odabranih anti-bore tretmana, posebno za smanjenje bore na licu, je botulinum toksin, poznat kao Botoks. Sunčanje i Botoks su malo kompleksna tema. Možda se čini da je priprema primenena pomoću šprica s veoma tankom iglom i nema uticaja na slojeve kože gdje se odvija proces sunčanja. Međutim, stručnjaci savetuju da se izbjegava prekomerno izlaganje sunčevom zračenju (bilo da je riječ o suncu ili posetama solarijumu) barem nekoliko dana nakon procedure.

Zašto? Razlog su nuspojave koje neki ljudi doživljavaju, poput oticanja ili crvenila. Specijalisti takođe ističu da je potrebno određeno vreme (oko 10 dana) za razvoj botulinum toksina u mišićima. Ako je tijelo izloženo suncu previše rano uzrokujući porast temperature, proces razgradnje botulinum toksina će se odvijati mnogo brže (prije nego što ima vremena da djeluje) i efekat neće biti zadovoljavajući.

Isti principi trebaju se primijeniti i na tretmane koji koriste hijaluronsku kiselinu.

Sunčanje i depilacija - da ili ne?

Tradicionalna metoda depilacije pomoću brijača nije kontraindikacija za sunčanje u bikiniju. Naprotiv - možemo je smatrati oblikom pripreme za sunčanje. Očišćena i bezdlaka koža efikasnije upija UV zrake, a time i efekat sunčanja je ravnomerniji.

Međutim, u slučaju nedavno popularne procedure laserskog uklanjanja dlačica, pitanje sunčanja je malo komplikovanije. To je zbog specifičnosti rada lasera, koji emituje snop svjetlosti usmjeren na dlaku. Što je veći kontrast između boje dlake i boje kože, to je funkcionalnost lasera efikasnija. Zbog toga se ne preporučuje prekomerno sunčanje pre ovog tipa tretmana.

Mnogi stručnjaci preporučuju korištenje laserskog uklanjanja dlačica u jesen i zimskim sezonama, kada je naš ten generalno svjetliji, kada udjemo u kupaci kostim već je malo prekasno. Šta ako, zbog važnog događaja, trebamo preplanuli ten, uprkos zakazanim sesijama laserskog uklanjanja dlačica? U tom slučaju, proizvodi za samopotamnjivanje poput marmelade ili spreja za samopotamnjivanje dolaze u pomoć! Ten dobiven na ovaj način traje oko sedmicu. Nakon tog vremena, možete ići na lasersko uklanjanje dlačica bez ikakvog oklevanja.

Takođe je vrijedno spomenuti depilaciju voskom, šećernom pastom ili korišćenje epilatora. Kada razmatrate sunčanje i depilaciju voskom, morate imati na umu da tokom ovih tretmana dlaka izlazi zajedno sa korenom, nakon čega koži takođe treba vrijeme da se regeneriše, posebno kada dođe do iritacija.

Sunčanje nakon trajne šminke?

Nanošenje trajne šminke može se uporediti s izradom tetovaže. U oba slučaja imamo posla s unošenjem pigmenta. Nakon svakog od ovih tretmana, treba posebno paziti pri boravku na suncu ili sunčanju u solarijumu.

Prvo, strpljivo sačekajte da se koža izliječi. Vrijeme regeneracije varira kod svake osobe. Vrijedi se posavjetovati s osobom koja je izvela proceduru da biste saznali koliko obično treba vremena da se može iskoristiti sesija sunčanja.

Sunčanje i tetovaže

Zapamtite da koristite balzame i kreme za sunčanje namijenjene osobama sa tetovažama. Naša preporuka je balzam za sunčanje - Tetovaža, koji sadrži kompoziciju ekstrakata koji sprečavaju raspadanje molekula boje koje su nanesene na kožu. Zahvaljujući tome, balzam štiti tetovaže od gubitka boje. S druge strane, pri sunčanju je neophodno odabrati proizvod s visokim nivoom zaštite od UV zraka (na primjer SPF 50).

Sunčanje - kada piling?

Piling uklanja mrtav, zadebljali epidermis, što može biti prepreka za postizanje dugotrajnog i ravnomjernog tena. Međutim, vrijedi imati na umu da je trenutno dostupan širok spektar tretmana za piling. Zahvaljujući tome, preporuke za sunčanje nakon takvih tretmana su takođe raznolike.

Dobar primjer je kavitacijski piling, nakon kojeg se preporučuje minimalni period regeneracije od 7 dana. Situacija je slična i u slučaju jednog od najpopularnijih tipova mehaničkog pilinga - mikrodermoabrazija, nakon koje treba pričekati nekoliko dana da se koža regeneriše. U suprotnom, mogu se pojaviti neugledne diskoloracije.

Da sumiramo: Ne svi estetski tretmani idu ruku pod ruku sa sunčanjem ili sunčanjem u solarijumu. Ne biste trebali previše da se sunčate prije tretmana, jer ih većina može biti obavljena samo na koži bez ikakve iritacije. Preporučujemo privremeno ograničavanje izlaganja tijela UV zračenju kako bi ti tretmani bili potpuno efikasni. U slučaju bilo kakvih sumnji, savjetujemo vam da se obratite stručnjaku.

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing