Top 10 Saveta za Oporavak Kose Nakon Leta

Top 10 Saveta za Oporavak Kose Nakon Leta

  • 27.07.2024
Top 10 Saveta za Oporavak Kose Nakon Leta

Zašto je oporavak kose nakon leta važan? Letnji meseci mogu biti štetni za kosu zbog sunca, slane vode i hlora, što dovodi do dehidracije i lomljenja. Oporavak kose nakon leta vraća vlagu, jačinu i zdravlje, čineći je otpornijom na buduće oštećenje.

Lako je zapamtiti da treba štititi kožu od sunca tokom leta. Svuda su reklame — od časopisa do uređaja sa internetom. Međutim, nešto što često zaboravljamo je naša kosa. Oporavak kose nakon leta (a i tokom leta) je važan deo održavanja zdrave kose.

Da li ste razmislili o uticaju koji sunčevi zraci ili kupanje u bazenu punom hlora mogu imati na vašu kosu? Bićete iznenađeni kako kosa može biti zdrava na početku leta, a do kraja avgusta ili septembra postati dehidrirana zbog nedostatka nege tokom letnjih meseci.

Nije samo vaša koža ta kojoj je potrebna dodatna nega tokom leta. Vaša kosa takođe treba negu, i ako joj niste pružili odgovarajuću negu tokom poslednjih nekoliko meseci, želimo da podelimo sa vama šta se dešava sa kosom tokom leta i načine kako da se oporavi.


Šta Treba Znati o Oporavku Kose Nakon Letnjih Meseci


Kosa ima zaštitni sloj nazvan hidrolipidni film i kako kosa postaje suvlja, ovaj sloj se razlaže. Dodajte boju za kosu i razlaže se još više. Letnji meseci mogu biti posebno teški za ovaj zaštitni sloj, a kada je izložen drugim elementima kao što su hlor, sunce i slana voda, ovaj film može se pogoršati. Tako prirodna vlaga koju vaša kosa ima u jezgru svake vlasi isparava, a kosa gubi sjaj i zdravlje. Pogoršanje hidrolipidnog filma i oštećenje kose takođe dovode do rascvetalih krajeva i lomljenja.

Kosa sadrži mnoge proteine koji omogućavaju da zadrži vlagu i sjaj, a kada vlaga nestane, to je to. Vaša kosa je oštećena i biće joj potreban oporavak. Frizer može odbiti da farba kosu, na primer, zbog dodatnog oštećenja koje hemikalije koje se koriste za farbanje kose mogu prouzrokovati.

Što je svetlija boja, to su hemikalije štetnije, jer prvo moraju ukloniti prirodnu boju kose kako bi postigle željenu boju. Tokom ovog procesa, ono što ostane od prirodnih ulja, biće potpuno uništeno od strane sunca, slane vode ili hlora.

Ono što ostaje je bezživotna, obojena kosa koja će morati da se rehabilituje. Dodajte dodatnu težinu koju okruženje može dodati — od kvaliteta vazduha do nečega jednostavnog kao što je intenzivan vetar — i vaša kosa je izložena na način koji, kada je oštećena, ne bi trebalo da bude.


Top 10 Saveta za Oporavak Kose Nakon Leta


**1. Nemojte se oslanjati na penu ili gel.**

Iako će vam ovi proizvodi pomoći da postignete željeni stil, možda neće učiniti da vaša kosa izgleda onako kako želite, jednostavno zato što vaša kosa nije u najboljem stanju za stilizovanje. Vaša kosa će se takođe osećati lošije kao rezultat.


**2. Koristite hidratantni šampon i regenerator koji se ispira.**

I odlučite se za salonski kvalitet; da, onaj koji možda košta nekoliko dolara više, ali ima visok sadržaj vitamina i kondicionirajućih agenasa koje ne možete naći u običnim prodavnicama.


**3. Koristite regenerator koji se ne ispira.**

Regenerator koji se ispira neće zaštititi kosu, pa koristite onaj koji se ne ispira da obložite kosu dodatnim slojem vlage. Oštećenoj kosi je potrebna sva vlaga (čitajte: ljubav) koju može dobiti da bi se vratila u normalno stanje.


**4. Koristite masku za kosu.**

Ovo je zabavan savet za oporavak kose nakon leta, jer ćete zaista maziti sebe, što svi zaslužujemo. Oživeće vaše vlasi i, konkretno, dlaku. Maska za kosu, zbog dužine vremena koje proizvod ostaje na vašoj kosi, prodire u vlas i vraća vlagu.

Prvo, lagano nakvasite kosu, a zatim premažite kosu maskom. Uverite se da su sve vlasi uključene (lagano češljanje mokrim češljem ili češljem sa širokim zupcima će to učiniti) i zatim obmotajte peškir oko glave na jedan sat (ili više). Ako razmišljate o farbanju kose uskoro, obavezno koristite masku za kosu dan pre tretmana. Daće vašim vlasima dodatnu ljubav i bolje ih zaštititi na dan farbanja.


**5. Klonite se hemikalija.**

Sredstva za čišćenje nisu jedine stvari pune hemikalija — biće vam teško da nađete mnoge proizvode za kosu bez njih. I to je posebno nesrećno za oštećenu kosu.

Umesto da koristite proizvode sa hemikalijama — a ima ih mnogo, možda čak i one koje imate kod kuće — tražite proizvode sa manje hemijskih sastojaka. Nekoliko hemijskih sastojaka su propilen glikol, natrijum laurel sulfat, parabeni i amonijum laurel sulfat.

Poslednja stvar koju želimo da uradimo je da peremo kosu sa prepakovanim deterdžentom za pranje posuđa. Regeneratori koji se ne ispiranju sa silikonom, međutim, su izuzetak jer silikon ima reputaciju da oblaže kosu. Nekoliko prirodnih sastojaka koje treba upoznati su proteini soje, ulje kartama, ulje šafranike, pšenični protein, rižin protein, vitamin B5 (pantenol), lecitin iz jaja, ulje pšeničnih klica, kamilica i gavez.


**6. Smanjite upotrebu toplote.**

Toplota, generalno, nije dobra za kosu, posebno ako je kosa oštećena. Dakle, ako morate koristiti toplotu iz bilo kojeg razloga, uverite se da je na niskom podešavanju. Isto važi i za fenove za kosu, koji bi takođe trebali ostati na niskom podešavanju, kako bi se sprečilo razdvajanje kutikule kose.


**7. Pokušajte sa alternativama upotrebi toplote, kao što su mrežasti valjci.**

Valjci dolaze u mnogim varijantama i zaista su odličan način da zaštitite kosu od toplote tokom procesa obnove. Kada namotate kosu, koristite papiriće na krajevima kako biste zaštitili krajeve kose.


**8. Češljajte kosu.**

Koristite četku sa prirodnim vlaknima kako biste ravnomerno raspodelili ulje sa temena glave do krajeva. Ako je vaša kosa slaba i oštećena, češljajte je lagano u početku. Prednost je što će stimulisati vaše teme, pa budite blagi. Ali, kako vaša kosa postaje jača, nećete morati da pazite koliko snage koristite prilikom češljanja.


**9. Ne bojte se šišanja ili trimovanja.**

Kada je kosa oštećena, u zavisnosti od stepena oštećenja, verovatno će biti potrebno ošišati oštećene krajeve. Ili, ako je jako oštećena, možda će biti potrebno potpuno šišanje. Srećom, frizure su takođe lepe, tako da i dalje možete imati sjajan izgled dok obnavljate zdravlje vaše kose.


**10. Isperite štetne hemikalije i minerale.**

Ako ste izloženi hlornom ili slanoj vodi, obavezno isperite kosu kako biste uklonili sušeće soli i hemikalije.


Možda ste se trudili da zaštitite kosu tokom leta, i ako jeste, sjajno. Ali ovi saveti nisu samo za prošlo leto. Mogu se koristiti za sledeću godinu i svako leto nakon toga. Dakle, uzmite ove savete i bićemo srećni ako vam pomognu da održite vašu kosu ili da je vratite u stanje koje želite.


 Bonus Savet: Tretmani za Oporavak Kose Nakon Leta


Jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za oporavak kose nakon leta je razmisliti o dubokim tretmanima za kondicioniranje ili keratinskim tretmanima u nekom proverenom frizerskom salonu.


bikini.co.rs

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing