Recept: Kako napraviti šećerni vosak?

Recept: Kako napraviti šećerni vosak?

  • 18.02.2024
Recept: Kako napraviti šećerni vosak?

Priprema šećerne paste za depilaciju: Male tajne koje Vam niko nije otkrio

Pogledala sam mnogo videa i čak izvadila svoju sopstvenu šerpu da bih probala nekoliko različitih pristupa, i pronašla sam da je ovaj najkorisniji. Ako mislite da možete improvizovati, srećno Vam bilo.

Izmerite svoje sastojke i pomešajte. Generalno, želite odnos šećera i tečnosti 2:1. Dakle, ako koristite 1 šolju šećera, dodajte 1/4 šolje limunovog soka i 1/4 šolje vode. Sipajte sve sastojke u šerpu i dobro promešajte. Kada su svi sastojci temeljno sjedinjeni, stavite šerpu na ringlu.

Podešavanje temperature na srednje visoku. Želite da smesa provri, ali ne želite da se zapeče, pa nemojte uključivati ringlu na najjače kako biste ubrzali proces, jer to neće funkcionisati.
Zagrevajte smesu i dovedite temperaturu između 230 i 260 stepeni. Stvar kod pravljenja šećernog voska je u tome što nema određenog vremena kuvanja smese na šporetu. Vreme kuvanja i boja vaše šećerne paste će se veoma razlikovati, tako da je najbolji način da odredite da li je vaš šećer spreman da ga proverite sa termometrom za hranu.

Cilj je da otopite šećernu pastu u željenu konzistenciju s kojom ćete raditi, i što više vode isparava, to će vosak biti tvrđi.
Drugim rečima, temperatura oko 230 stepeni daće vam tečniju konzistenciju (što znači da ima više vode), a temperatura bliža 260 stepeni će učiniti vaš vosak tvrđim (manje vode).
Testiranje uzorka. Nemate termometar? Kada ključa i mislite da ste postigli dobru konzistenciju, sipajte malu kapljicu (kao kašiku) u posudu sa hladnom vodom. Ako se vaš šećer formira u grudvice i tone, to je prilično dobar znak. Kada se ohladi (nikada ne dodirujte vrelu smesu odmah iz šerpe!), uzmite uzorak iz hladne vode, zatim ga uvaljajte i stisnite između prstiju da biste proverili konzistenciju. Ako je mekan ali i dalje zadržava oblik, kuvanje je gotovo.
Sipajte i ohladite. Kada postignete pravu konzistenciju, sipajte je u staklenu posudu za čuvanje kako biste pustili šećernu pastu da se potpuno ohladi.
Zapamtite, ne sipajte vruć šećer na kožu! Vaša šećerna pasta ne treba biti vruća da bi funkcionisala, pa joj dozvolite dovoljno vremena da se ohladi pre upotrebe.

Pravljenje šećerne paste je bila samo polovina bitke! Sada morate da saznate kako da koristite ovu stvar, što, usput rečeno, takođe zahteva mnogo isprobavanja i grešaka. 

Priprema za depilaciju

Nije potrebno mnogo pripreme za šećernu pastu. Ipak, dlaka mora biti bar oko dužine zrna pirinča da bi uspela. Ako je Vaša dlaka odgovarajuće dužine, očistite kožu i dobro je osušite.
Izvadite pastu. Koristite vrhove prstiju da izvadite šećernu pastu sobne temperature, Vaša telesna toplota dovoljno će je zagrejati. Koristite palac da je razmotate oko drugih vrhova prstiju i napravite malu kuglu.
Oblikujte šećer. Radite na malom području odjednom, pritisnite i razmažite lopticu šećera po koži u suprotnom smeru od rasta dlake. Ponovite ovaj pokret nekoliko puta dok se ne oseća kao da je šećerna pasta temeljito oblikovana protiv kože.
Flikujte. Dok pritiskate smesu u kožu vrhovima prstiju, brzo podignite i flikujte šećerni vosak u smeru rasta dlake i paralelno sa vašom kožom da biste uklonili dlaku. Ponavljam, ovo zahteva vreme i praksu, pa ako stvari ne idu po planu, uhvatite krpu sa voskom i pritisnite je protiv šećera da biste ga malo lakše uklonili.
Očistite. Ako vam je ostalo nešto šećera na koži, ili ste se uplašili i želite da odustanete, koristite malo vode da ga lagano razgradite (za razliku od voska, šećerna pasta se rastvara u vodi) i isperite.

I to je to! Ponavljajte ove korake sa istom kuglom šećera (ako koristite tehniku flikovanja, jedna kugla šećera može trajati ceo tretman) gde god želite da uklonite dlake dok ne završite. Između tretmana,

Konačni zaključak:
Depilacija šećerom je mnogo blaža od depilacije, i to je jedan od načina uklanjanja dlačica za bikini sezonu i kupaće kostime koji je u redu da se proba kod kuće, ali nije stoprocentno siguran. Ako ne želite da trošite vreme na pravljenje domaćeg šećernog voska, možete kupiti već pripremljenu šećernu pastu, ali ako se takođe ne možete snaći sa tehnikom flikovanja potrebnom za ovaj tip uklanjanja dlačica, jednostavno zakažite termin kod profesionalca. Uštedite sebi svu tu muku - jer zaista zahteva dosta napora.

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing