PUT ZA GRČKU 2024 - EVO ŠTA SVE TREBA DA ZNATE!

PUT ZA GRČKU 2024 - EVO ŠTA SVE TREBA DA ZNATE!

 • 22.05.2024
PUT ZA GRČKU 2024 - EVO ŠTA SVE TREBA DA ZNATE!

Put u grčku automobilom: Koji put je kraći, gde je gorivo najjeftinije i kako da uštedite na putarini

I ove godine je Grčka je “obećana zemlja” koju je izabralo dve trećine putnika iz Srbije.
Procene su da će Grčku posetiti skoro milion Srba, od kojih će 600.000-700.000 boraviti u severnom delu zemlje.


Najtraženije destinacije su tradicionalno Halkidiki, Lefkada, Tasos, Olimpska regija, ali i Zakintos, Skijatos, Krf, Rodos, Kos... Jedni idu preko turističkih agencija, drugi u privatnom aranžmanu, a podaci iz prethodnih godina pokazuju da 70 odsto turista u Grčku putuje organizovanim prevozom, avionom ili autobusima, a oko 30 odsto privatnim automobilima.

Bez obzira na to u koju grupu spadate, važno je dobro se pripremiti za put, pa osim izbora adekvatnog smeštaja, treba izabrati prave termine, skupiti neophodnu dokumentaciju, a ako idete u privatnom aranžmanu, odabrati i idealnu rutu, izbeći kritične datume i delove dana kada su najveće gužve na granicama, upoznati se sa alternativnim rešenjima, informisati se oko putarina, cene benzina u zemljama kroz koje ćete prolaziti...


Dva puta do Grčkog mora: Koji je kraći i brži

Ako idete sopstvenim automobilom, postoje dva glavna puta kojima možete do Grčke (može i preko Albanije, ali se izuzetno retko koristi) - preko Severne Makedonije i preko Bugarske.

Pri izboru ljudi se uglavnom odlučuju zavisno od polazne tačke, odnosno grada odakle kreću na put, ali i same destinacije u Grčkoj. Velika većina bira put preko Severne Makedonije, a izuzetak su turisti iz istočne Srbije, odnosno oni koji eventualno letuju na Tasosu, Asprovalti, Stavrosu.

Ako iz Beograda krenete do Soluna, put preko Severne Makedonije je kraći za nešto više od 40 kilometara, a slobodno može da se tvrdi i da je kvalitetniji jer je sve praktično auto-put, osim jedne male deonice u Grčkoj, kada se vozite širokim magistralnim putem.

Što se tiče Soluna, jako je važno da znate da se na obilaznici izvode radovi, tako da ćete ovog leta morati kroz sam centar grada, a to znači - spremite se za ogromne gužve.


Računica: Gde sipati gorivo na putu do Grčke

Konkretna računica kaže da od Beograda do Soluna, preko Severne Makedonije, ima 630 kilometara, a preko Bugarske 671 kilometar. Ipak, koliko ćete za tih 40-ak kilometara uštedeti na benzinu, toliko će vas više koštati putarine. Naime, preko Makedonije je potrebno izdvojiti 51 evro u oba pravca, a preko Bugarske 46.

Najveća ušteda, međutim, može da se ostvari zavisno od toga gde ćete točiti gorivo, najjeftinija varijanta, posebno ako vozite dizelaša je - Severna Makedonija. Pun rezervoar od prosečnih 50 litara tamo će vas koštati 60 evra, a u Grčkoj ako imate benzinca skoro 100 evra! Najpovoljnija varijanta je i u odlasku i u povratku do vrha napuniti rezervoar u Severnoj Makedoniji ili Bugarskoj, a samo dopunjavati u Srbiji i posebno u Grčkoj.


Put do Grčke Preko Severne Makedonije

Ruta preko Severne Makedonije je realno brža i bolja, naročito poslednjih godina nakon što su završeni auto-putevi kako na našoj, tako i na makedonskoj strani. Vožnja je sada znatno brža, ali i znatno sigurnija. U Makedoniju se ulazi na graničnom prelazu Tabanovce (alternativa Prohor Pčinjski), a onda vas put vodi pored Skoplja i Velesa ka Đevđeliji i Evzoniju, mada imate i rezervnu varijantu na Dojranu koju pretežno koriste oni koji idu na Tasos ili koji žele da izbegnu gužvu na Evzoniju.

Putarina od Beograda do Preševa, u jednom pravcu, iznosi 1.720 dinara. Cena kroz Severnu Makedoniju se nije menjala, plaća se na pet naplatnih rampi i cene su od 1,5 do 2 evra. Sveukupno to je 8,5 evra u jednom, odnosno 17 evra u oba pravca. Putarina može da se plati u makedonskim denarima, ali može i u evrima. Postoji i mogućnost plaćanja svim karticama.

- Na rampama jedino ne primaju metalni novac ispod jednog evra.

Na putu do Halkidikija u Grčkoj ćete morati da stanete na dve naplatne rampe (kod Evzonija i Soluna) i izdvojite oko tri evra. Ipak, oni koji planiraju da idu malo dalje, moraće malo više i da plate putarine. Do Tasosa 8,55 evra, Lefkade 16,90, Parge 13,25, Paralije 5,70, Asprovalte 7,45 evra...Za razliku od Bugarske, gde su vam dovoljna vozačka i saobraćajna dozvola, u Severnoj Makedoniji je za vozače obavezan zeleni karton za koji ćete morati da platite još oko 2.000 dinara.


Put do Grčke Preko Bugarske

Od Niša put vas vodi ka Pirotu i Dimitrovgradu, graničnom prelazu Gradina gde ulazite u Bugarsku. Odatle sledi deo ka Sofiji i Blagoevgradu, do prelaza Promahonas, na bugarsko-grčkoj granici.

Put preko Bugarske je duži za 40 kilometara, ali ponekad i za više od sat i po vremena. Putarina Beograd - Dimitrovgrad u jednom pravcu je 1.510 dinara, a ako se odlučite za nešto lošiji put preko Bugarske, nećete plaćati putarine, već ćete morati da kupite vinjetu, a cena jedne takve koja važi mesec dana je 15 evra.

Na putu do Halkidikija oni koji idu preko Bugarske za putarinu u Grčkoj moraće da dodaju još nešto više od evra (Asprovalta).

Pogodnost koju donosi put preko Bugarske je što vam neće biti potreban zeleni karton, tako da je to 2.000 dinara manje troškova. Ranijih godina “bugarska ruta” je bila nešto skuplja zbog benzina, ali prema poslednjim podacima cena goriva u Bugarskoj i Severnoj Makedoniji sada je veoma slična. Bugarsku vinjetu možete kupiti na granici, onlajn ili na nekoj od pumpi u Srbiji pre graničnog prelaza. Kazna ako nemate vinjetu je 50 evra.


Vremenska zona


Kada planirate putovanje morate da znate da Srbija, Severna Makedonija, Bugarska i Grčka nisu u istoj vremenskoj zoni. U Srbiji i Makedoniji je isto vreme, ali su u Bugarskoj i Grčkoj sat vremena ispred. Dakle, kada je kod nas 12, u Bugarskoj i Grčkoj je 13 časova.


Putarine kroz Srbiju

 • Beograd - Preševo 1.710
 • Novi Sad - Preševo 2.010
 • Niš - Preševo  700
 • Beograd - Dimitrovgrad 1.510
 • Novi Sad - Dimitrovgrad 1.800
 • Niš - Dimitrovgrad 460
 • Preševo - Dimitrovgrad 1.220

NAPOMENA: Cene su u dinarima

Putarine kroz S. Makedoniju

 • Prva  1 evro
 • Druga  1,5 evra
 • Treća  1 evro
 • Četvrta 1,5 evra
 • Peta  2 evra

Putarine kroz Bugarsku

 • Vinjeta 7 dana 8 evra
 • Vinjeta 30 dana 15 evra
 • Vinjeta tri meseca 28 evra

Putarine kroz Grčku

 • Evzoni - Halkidiki 2,95 evra
 • Evzoni - Tasos 8,55 evra
 • Evzoni - Lefkada 16,90 evra
 • Evzoni - Parga 13,25 evra
 • Evzoni - Krf 13,25 evra
 • Evzoni - Paralija 5,70 evra
 • Evzoni - Asprovalta 7,45 evra


Trajekt do Tasosa

Kavala - Skala Prinos

Po putniku 6,50 evra, deca do 10 godina 4 evra, automobil 20 evra

Plovidba traje oko sat i 15 minuta, ima po pet polazaka dnevno u oba pravca

Keramoti - Limenas

Po putniku 5 evra, deca 5-10 godina 3 evra, automobil 20 evra

Plovidba do Limenasa traje oko 40 minuta, a u sezoni trajekt saobraća na 30-60 minuta


Cene goriva

Srbija

benzin 1,66 evra

dizel 1,70 evra

S. Makedonija

benzin 1,37

dizel 1,20

Bugarska

benzin 1,37

dizel 1,36

Grčka

benzin 1,95

dizel 1,66

Radno vreme na graničnim prelazima

 • Promahonas (Bugarska - Grčka) 0-24 č
 • Evzoni (S. Makedonija - Grčka) 0-24 č
 • Preševo (Srbija - S. Makedonija) 0-24 č
 • Gradina (Srbija - Bugarska) 0-24 č


Ne propustite da izaberete bikini ili kupaći kostim po vašoj meri i želji, samo na sajtu bikini.co.rs!Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
 • Obavezni
 • Trajni
 • Statistika
 • Marketing