Priprema kafe, sigurni ste da znate?

Priprema kafe, sigurni ste da znate?

  • 24.01.2024
Priprema kafe, sigurni ste da znate?

Srpska, Turska, Grčka...svima omiljena prava domaća kafa!

I pored svih mogućih modernih aparata, kapsula, granula, kao i raznoraznih ukusa ništa ne može bolje da vam pomogne da započnete dan ili razgovor sa nekim od prave kvalitetne dobre domaće kafe. Postoji nešto u samom ritualu prilikom pripreme i serviranja što daje smisao i priprema Vas za onaj savršen trenutak...znate o čemu pričam.

Donosimo Vam najbolje recepte za pripremu savršene kafe!

Univerzalni i uglavnom svuda po Balkanu odmaćeni recept je da se voda zagreje skoro do ključanja, odlije oko četvrtina u šoljicu. U ostatak vode u džezvi se doda oko 2 kašičice kafe po šoljici, lagano promeša da nema grudvica i vrati da se pena podigne do ivice. 

Zatim se prelije sa vodom iz šoljice, ponovo stavi da se podigne na ringli i prelije sa jednom kašičicom hladne vode i lagano promeša. Svako dodatno zagrevanje, mešanje i prelivanje, kafi menja ukus. Ako se pije slatka, šećer se stavlja u još hladnu vodu pre nego provri.

Turska Kafa

Iako nosi takav naziv u Turskoj s više pije čaj i zato se ova kafa često naziva Srpskom ili Grčkom. Naziv Turska kafa potiče od toga što su Turci (Osmanlije) kafeni napitak doneli na Balkansko polusotrvo. Turska kafa se ne kuva već se peče. Kao što je pevao Sune "kafu mi draga ispeci".

Recept za "tursku kafu"

Kašičicu kafe sipati u džezvu i staviti je na ringlu da se dobro zgreje.
Kada kafa počne da miriše preliti je vrućom vodom i jednom promešati.

Još jedan zanimljiv stari turski običaj koji se zadržao na našim prostorima jeste stavljanje potencijalnom mladoženji soli u kafu. Ako je kafa jaka i ukusna, to je znak da se mladi sviđa momak i da ima šasne, a ukoliko je bljutava i slana, mladoženji "nije mesto u kući". Otud i izreka da "Dobra, mozeš da se udaš".

Iskusne kafedžije su podelile nekoliko saveta koji garantuju najbolji ukus ovog crnog napitka, a koji su obično vezani za to kada se dodaje šećer - da li se džezva vraća na ringlu da "pusti ključ" i slično.

  • Previše mešanja ubija ukus;
  • Ostavljanje da se nekoliko puta podigne do vrha džezve uništava penu i menja ukus kafe;
  • Mešanje nakon što je kafa zakuvana, provrela i sklonjena sa ringle takođe će izmeniti ukus omiljenog jutarnjeg napitka;
  • Ukoliko se kafa zaslađuje, šećer je najbolje dodati još dok je voda hladna u džezvi, pre dodavanja i zakuvavanja kafe.
  • Ukoliko je moguće koristiti meku vodu za pripremu. Ako je voda hlorisana, treba je u toku noći staviti u frižider u staklenu bocu kako bi hlor ispario.
  • Kafu treba kuvati u čistim džezvama jer ako posuda nije dobro oprana od prethodnog kuvanja napitak dobija loš ukus.

Za koji god način pripreme da se opredelite imajte na umu da kafa može da bude samo napitak ali i ritual koji Vas dovodi do savršenog balanasa...ili opravdanje da zavučete ruku u kutiju ratluka sa orasima :)

Više o benefitima kafe, vrstama kafe i receptima pročitajte na našem blogu.

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing