Kako Rashladiti Vaš Stan Ovog Leta

Kako Rashladiti Vaš Stan Ovog Leta

  • 14.07.2024
Kako Rashladiti Vaš Stan Ovog Leta

13 Načina da Stan Bude Hladniji

Vrelina letnjih dana je zaista stigla, a možda ste u iskušenju da pojačate klima uređaj ili se smestite ispred velikog ventilatora da pobedite vrućinu


Pronalaženje načina da rashladite stan bez ili sa jednim klima uređajem može biti pomalo nezgodno. 

Ali ne brinite, možemo vam pomoći da rashladite vreo stan, bez obzira na vaš budžet ili situaciju sa klima uređajem.


1. **Držite roletne spuštene.**

   Većina toplote ulazi u vaš stan kroz prozore, čak i kada su čvrsto zatvoreni. Ovo može biti skupo, jer prema američkom Ministarstvu energetike, oko 30% energije koju koristite u stanu odlazi na hlađenje. Možda zvuči jednostavno, ali standardne zavese pružaju najbolju vrednost u smislu održavanja niske temperature.

Wooden blinds and window


2. **Zatvorite vrata.**

   Još jedan jednostavan savet: zatvorite vrata bilo koje neiskorišćene sobe, poput kupatila ili spavaćih soba, tokom najtoplijeg dela dana. Na taj način, hladan vazduh cirkuliše tamo gde vam je potreban. Nasuprot tome, otvorite vrata i prozore kada temperatura padne kako bi ušao hladniji vazduh.


3. **Promenite posteljinu.**

   Ako pokušavate da rashladite stan bez klima uređaja, ništa nije važnije od hlađenja tokom spavanja. Zamenite flis ćebad i flanel posteljinu za prozračne pamučne verzije tokom letnjih meseci. Postoje čak i specijalno napravljeni hladni čaršavi od bambusa, eukaliptusa i Tencel-a na biljnoj bazi. Sleep Foundation ima listu isprobanih i testiranih čaršava za hlađenje.


4. **Spustite madrac.**

   Ovo može delovati smešno, ali može napraviti razliku. Pošto se toplota diže, spavanje bliže podu može vam pomoći da ostanete hladni. Takođe razmislite o ulaganju u madrac sa ugrađenim gelom za hlađenje, jer ovo može sprečiti osećaj zagušenja noću. Madraci od memorijske pene posebno su skloni da "bude vrući."

Full shot pregnant woman laying in bed


5. **Resetujte plafonske ventilatore.**

   Ako imate plafonske ventilatore u stanu, uverite se da se rotiraju u smeru suprotnom od kazaljke na satu tokom leta. To će pomeriti hladan vazduh prema dole i stvoriti efekat hladnog vetra. Efekat hladnog vetra učiniće da vazduh izgleda hladniji bez obzira na temperaturu. Ako vaš stan nema plafonske ventilatore, kupite nekoliko ventilatora i strateški ih rasporedite po stanu. Verovatno ćete najviše pomoći trebati u dnevnoj i spavaćoj sobi.

Portrait of modern man cleaning and doing household chores


6. **Koristite ugrađene ventilatore.**

   Uključite ventilator za odvod vazduha u kupatilu nakon toplog tuširanja i ventilator u kuhinji nakon kuvanja. Ovi ventilatori rade na izvlačenju toplog vazduha i vlage iz vašeg stana, održavajući temperaturu i vlažnost niskim.


7. **Zamenite sijalice.**

   Blizu 90% energije koju koriste sijalice sa žarnom niti zapravo se isijava u obliku toplote! Pređite na CFL ili LED sijalice za hladniji stan i niže račune za struju. Za optimalnu održivost, sačekajte da se CFL sijalice istroše pre nego što ih zamenite LED sijalicama. Takođe, razmislite o kupovini pametnih sijalica i podešavanju svetala da se priguše ili isključe putem pametnog uređaja ili asistenta za pametne kuće.



8. **Dodajte biljke.**

   Postavljanje visokih biljaka poput bambusa ili zmijastih biljaka u blizini prozora okrenutih ka svetlu pomoći će da zaštitite stan od jakih sunčevih zraka i smanjite količinu toplote koja ulazi. Biljke sa velikim listovima, poput palmi bambusa i gumenih biljaka, pružaju lepa zelena rešenja za hlađenje stanova.

Indoor plants in studio


9. **Nadogradite tretmane prozora.**

   Ako zaista želite da smanjite temperaturu u svom stanu, investirajte u zavese za zamračenje ili roletne za maksimalno blokiranje sunca. Zavese srednje ili neutralne boje sa belom plastičnom pozadinom mogu smanjiti dobitak toplote do 33%. Debela trostruko tkana tkanina ili zavese sa plastičnom ili termalnom pozadinom su dodatni načini da stan bude hladniji.


10. **Kuvajte napolju.**

    Korišćenje šporeta ili rerne kada je već vruće može učiniti vaš stan još toplijim. Ako imate spoljašnju zajedničku površinu sa roštiljima, razmislite o kuvanju večere napolju. Ili možda priuštite sebi dostavu dok se stvari ne ohlade.

Full shot friends relaxing with drinks outdoors


11. **Stavite kantu leda ispred ventilatora.**

    Ovo može zvučati čudno, ali je zapravo brz i jednostavan način da rashladite svoj stan. Ako imate kutiju ventilatora, postavite kantu hladnog leda direktno ispred njega. Led će rashladiti vazduh dok duva pored.


12. **Napravite promaju.**

    Iako ovo može delovati kontradiktorno nekim našim ranijim rešenjima za hlađenje stana, samo nas poslušajte. U danima kada ima malo vetra ili u večernjim satima, pokrenite vazduh otvaranjem prozora na suprotnim stranama stana. Ako imate ventilator, postavite ga da pokazuje ka otvorenom prozoru kako bi terao topli vazduh napolje.


13. **Smanjite temperaturu tela.**

    Možda ne možete kontrolisati temperaturu napolju, ali možete držati svoje telo hladnim. Istuširajte se hladnom vodom pre spavanja da smanjite temperaturu tela pre spavanja. Pretvorite boce sa toplom vodom u pakovanja leda tako što ćete ih napuniti vodom i zamrznuti za vreme spavanja. I, naravno, pijte prohladnu vodu tokom celog dana i počastite se hladnim voćnim sladoledom ili činijom sladoleda pre spavanja.

Front view woman holding delicious ice cream


Potražite savršen bikini i kupaći kostim na bikini.co.rs

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing