Kako do duge kose brzo?

Kako do duge kose brzo?

  • 02.07.2024
Kako do duge kose brzo?

Praktični saveti za dugu, lepu i negovanu kosu.

Postoje brojne metode i koraci kako da dodjete brzo do duge, lepe i bujne kose.
Evo šta smo Vam mi izdvojili u ovom članku:

Metoda 1:

Korak 1. Promenite način na koji perete kosu

Činioci poput učestalosti pranja kose i temperature vode koju koristite mogu uticati na dužinu vaše kose. Prečesto pranje kose (svakodnevno) i korišćenje veoma tople vode uzrokuju isušivanje i lomljenje kose, što sprečava njen rast i postizanje veće gustine. Rešenje? Perite kosu najviše 3 puta nedeljno i koristite najhladniju vodu koju možete podneti.

U početku, ređe pranje kose može učiniti da izgleda masno. Nosite kapu nekoliko dana dok se vaša koža glave ne prilagodi proizvodnji manje ulja i stvari se ne stabilizuju. Ne bi trebalo dugo da traje!

Ako ne volite tuširanje hladnom vodom, pokušajte da perete kosu u lavabou hladnom vodom odvojeno od vaših redovnih tuširanja. Tokom tuširanja, držite kosu uvučenu u kapu za tuširanje.


Korak 2: Nježno sušite kosu

Da li grubo brišete kosu peškirom, češljate je i sušite fenom? Na taj način lomite kosu! Neće imati šansu da raste dugo i snažno, jer je previše grubo tretirate dok je mokra. Tretirajte kosu kao odevni predmet od dobrog materijala; ne biste ga samo ubacili u sušilicu, već biste ga pažljivo sušili na vazduhu. Ponašajte se prema svojoj kosi sa istom pažnjom. Nakon pranja, pažljivo je tapkajte peškirom od mikrofibera ili majicom i pustite je da se osuši na vazduhu.

Ne češljajte kosu dok je mokra. Mokra kosa se lakše isteže i lomi nego suva kosa. Ako morate da je raščešljate, nanesite proizvod za kondicioniranje, poput leave-in regeneratora. Zatim, koristite prste i češalj sa širokim zupcima da nježno razmrsite čvorove.

Nemojte koristiti fen osim za posebne prilike. Često sušenje fenom zaista uzrokuje oštećenja u vidu lomljenja, kovrdžanja i ispucalih krajeva, a ta oštećenja se ne mogu lako popraviti; jednostavno morate čekati da izraste nova kosa.


Korak 3: Nemojte koristiti jake hemikalije na kosi

Šampon i regenerator koje koristite mogu doprineti slabom rastu kose. Većina komercijalnih šampona sadrži sulfate, koji skidaju prirodna ulja sa kose i ostavljaju je podložnom oštećenjima. Regeneratori sadrže silikone koji prekrivaju kosu hemikalijama i moraju se isprati jakim šamponom. Ovaj ciklus zaista oštećuje kosu! Evo šta možete uraditi umesto toga:

Dajte svojoj kosi poslednje pranje jakim šamponom, poput šampona za dubinsko čišćenje, da biste se oslobodili preostalih silikona. Ovog puta ne koristite regenerator; samo nježno raščešljajte kosu i pustite je da se osuši na vazduhu.

Dajte svojoj kosi pauzu nekoliko dana. Nemojte raditi ništa sa njom - ne perite je, ne peglajte je, niti koristite bilo kakve proizvode.

Sledeći put kada budete prali kosu, koristite potpuno prirodni šampon. Pročitajte etiketu i koristite šampon koji sadrži samo prirodna ulja i druge sastojke za čišćenje, bez hemikalija. Možete čak probati i da prestanete koristiti šampon!

Kondicionirajte kosu razblaženim jabukovim sirćetom. Ovo zaista deluje, i kada se osuši, nećete mirisati na sirće. Za dubinsko kondicioniranje, probajte koristiti kokosovo ulje. Nikada nećete želeti da se vratite na proizvode puni hemikalija koje ste koristili ranije.


Korak 4: Probajte prirodne tehnike i proizvode za stilizovanje kose

Slično tome, počnite koristiti nežnije metode kada je u pitanju stilizovanje kose. Koristite uređaje za grejanje poput pegle za uvijanje, pegle za ispravljanje i naravno fenove samo povremeno. Zamenite hemijske lakove za kosu i gelove prirodnim verzijama. Ovo daje vašoj kosi šansu da raste dugo i snažno, uzimajući svoju jedinstvenu, lepu teksturu.

Možete napraviti sopstveni gel za kosu od neškodljivih sastojaka.

Da biste izgladili neuredne delove i friz, nanesite malo arganovog ulja ili drugog kozmetičkog ulja na kosu, umesto korišćenja proizvoda sa tržišta.

Probajte prirodne metode za uvijanje kose bez toplote ili za ispravljanje kose bez toplote.


Korak 5: Koristite masku za kosu jednom na svake dve nedelje

Ovo će pomoći u popravci bilo kakvih oštećenja dodavanjem vlage vašoj kosi. Nakon toga, vaša kosa će biti mekana, svilenkasta i zdrava, i ostaće zdrava dovoljno dugo da nastavi da raste.

Probajte masku sa toplim uljem koristeći kokosovo i bademovo ulje, jer kokosovo ulje ima visoku moć penetracije i dubinskog kondicioniranja, dok bademovo ulje dodaje dodatni sjaj suvoj kosi. Umasirajte ulje u kosu i stavite kapu za tuširanje. Sedite ispod haube za sušenje kose ako je imate, ili koristite topao fen za kosu preko kape oko 10 minuta. Zatim skinite kapu i operite kosu. Alternativno, nanesite masku za kosu, upletite kosu i stavite je u punđu, a zatim stavite kapu za tuširanje. Držite kosu upletenu najmanje dan i noć tokom tri meseca i vaša kosa će narasti jedan do tri inča više nego normalan rast kose.

Možete takođe probati korišćenje toplog maslinovog ulja, cimeta i meda - ovo posvetljuje kosu dok je kondicionira.


Korak 6: Zaštitite kosu od spoljašnjih oštećenja

Pokrijte je kada provodite duge sate na suncu, plivate u hlorisanom bazenu ili boravite u zagađenoj sredini. Vaša kosa može biti oštećena ponovljenim izlaganjem ovim elementima, pa je vežite maramom, nosite kapu ili kapu za plivanje i koristite nežne metode pranja i sušenja posle toga kako bi ostala zdrava.


Metoda 2: Zdrava ishrana i uzimanje suplemenata za rast kose



Korak 1: Jedite više proteina

Protein je osnova kose, i potreban vam je u velikim količinama kako bi vaša kosa rasla duga, sjajna i zdrava. To ne znači da morate jesti mnogo mesa (iako možete) - to samo znači da bi protein trebalo da bude u centru većine vaših obroka.

Ako jedete meso, uživajte u govedini, piletini, ribi, svinjetini i drugim vrstama mesa. Jaja i neki sirevi su takođe bogati proteinima.

Pasulj i druge mahunarke, orašasti plodovi i lisnato povrće poput spanaća takođe sadrže proteine. Ako ste vegetarijanac, živite na ovim namirnicama!


Korak 2: Jedite omega-3 masne kiseline

Ova "dobra" mast doprinosi zdravoj, sjajnoj kosi i koži. Nalazi se u mnogim ukusnim namirnicama poput avokada, orašastih plodova, lososa, lanenog ulja i drugih. Takođe možete uzimati suplemente ribljeg ulja za veće doze omega-3 ako želite dodatni podsticaj.


Korak 3: Pijte dovoljno vode

Ako ste dehidrirani, to će se videti na vašoj kosi. Vaša kosa će postati suva, dosadna i podložnija lomljenju. To znači da je pijenje vode jednostavan i apsolutno esencijalan deo rasta duže kose. Razliku ćete videti vrlo brzo!

Nosite bocu vode sa sobom i planirajte da pijete najmanje 2-3 litra vode dnevno.

Ako vam je teško da pijete mnogo obične vode, pijte biljne čajeve ili aromatizovanu vodu.

Izbegavajte kofein i alkohol, i nemojte piti previše gaziranih pića. Birajte vodu umesto toga.


Korak 4: Uzimajte suplemente za rast kose

Određeni suplementi se smatraju korisnim za podsticanje rasta kose i mogu dovesti do duže kose tokom vremena. Ovo nije brzi način, ali ako počnete uzimati suplemente, možda ćete primetiti poboljšan rast kose tokom nekoliko nedelja ili meseci. Probajte neke od ovih suplemenata da vidite da li deluju za vas:

Biotin je popularan suplement za rast kose. Često ga uzimaju trudnice kako bi osigurale dovoljno hranljivih materija za bebe, ali nema razloga da ga ne uzimate i ako niste trudni.

Ulje atlantskog kedra je suplement koji se može direktno nanositi na kožu glave za podsticanje rasta kose. Arganovo ulje se može koristiti na sličan način.

Beta-sitosterol je supstanca iz biljaka i semena koja može dovesti do bržeg rasta kose.

Takođe možete probati suplemente sa gvožđem i cinkom, kao i suplemente koji sadrže vitamine A, C i E.


Metoda 3: Dobijanje ekstenzija i drugih instant metoda za dugu kosu


Korak 1: Ugradite ekstenzije na kopčanje

Ovo je verovatno najbrži način da dobijete dužu kosu! Idite u prodavnicu sa proizvodima za lepotu i izaberite ekstenzije koje odgovaraju boji i teksturi vaše kose. Kopčajte ih ispod gornjeg sloja kose, blizu temena, tako da se dobro uklope.

Uzmite dovoljno ekstenzija da ravnomerno postavite oko kose, tako da jedna strana ne izgleda gušće od druge.

Možete nabaviti ekstenzije od plastike, prave ljudske kose i drugih materijala. Imajte na umu da sintetičke ekstenzije neće dobro izgledati uz vašu prirodnu kosu i neće dugo trajati. Što više želite da potrošite, realističnije će izgledati.


Korak 2: Profesionalne ekstenzije ili tkanje u salonu

Ovo je skuplja, trajnija verzija ekstenzija. Ekstenzije od prave ljudske kose ili veštačke kose se upliću, šiju ili lepe za vašu kosu ili skalp. Ovo je popularna metoda za brzo dobijanje duge kose koju koriste poznate ličnosti.

Izuzetno je važno da odete kod tehničara u salonu koji zna šta radi. Nemojte stavljati ekstenzije ili tkanje kod amatera. To može dovesti do bola, iritacije i gubitka kose.

Pokušajte sami postaviti ekstenzije samo ako ste izuzetno sigurni u svoje sposobnosti! U suprotnom, možete izgubiti deo kose u tom procesu.


Korak 3: Pokušajte sa perikom

Želite odmah dužu kosu? Zašto ne probati periku? Možete eksperimentisati sa raznim bojama i teksturama kose, a najbolji deo je što možete napraviti kosu koliko god želite dugu. Idite u prodavnicu perika i razgovarajte sa predstavnikom da vam pomogne da izaberete onu koja dobro izgleda uz vašu boju i crte lica. Možete čak i seći i stilizovati vašu periku u salonu ako želite.


Metoda 4: Održavanje zdravlja kose promenama u načinu života



Korak 1: Skratite kosu svakih tri meseca

Ne želite da idete prečesto, s obzirom da pokušavate da pustite kosu. Međutim, važno je skratiti oštećene delove, inače ćete završiti sa dugom kosom koja izgleda i oseća se kao slama.


Korak 2: Masirajte skalp prstima za bolju cirkulaciju

Radite to oko 5 do 10 minuta kako biste stimulisali protok krvi u to područje. Povećan protok krvi znači povećanje količine hranljivih materija koje se prenose tamo, što će povećati rast. Ulje lavande (čisto eterično ulje) može se masirati na skalp naizmenično, jer se smatra da je veoma korisno za podsticanje rasta kose.

Opšte vežbanje će takođe povećati protok krvi u vašu glavu jer povećava protok krvi po celom telu.

Suvo četkanje tela je još jedan dobar način za poboljšanje cirkulacije.


Korak 3: Smanjite stres

Stres može dovesti do gubitka kose kao i do smanjenja brzine rasta vaše kose. Ako patite od stresa, probajte jogu ili druge vrste vežbanja da biste se opustili.


Korak 4: Spavajte dovoljno

Osam sati sna je esencijalno. San je glavno vreme koje vaše telo koristi za rast i popravku. Ako ne dobijete dovoljno sna, vaše telo neće imati dovoljno vremena da se koncentriše na rast kose.




Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing