Kako da eksfolirate svoje telo za meku kožu?

Kako da eksfolirate svoje telo za meku kožu?

  • 04.07.2024
Kako da eksfolirate svoje telo za meku kožu?

Zablistajte, tretirajte svoju meku kožu pravilno fizičkom ili hemijskom eksfolijacijom.


Eksfolijacija je proces uklanjanja mrtvih ćelija kože sa površine kože.
Ovaj proces može biti mehanički, koristeći fizičke pilinge kao što su četke, sunđeri ili piling proizvodi, ili hemijski, koristeći proizvode koji sadrže hemijske agense kao što su alfa-hidroksi kiseline (AHA) ili beta-hidroksi kiseline (BHA).

Mehanička eksfolijacija uključuje trljanje kože abrazivnim materijalima kako bi se fizički uklonile mrtve ćelije kože. Ovo može uključivati upotrebu pilinga sa granulama, lufa sunđera ili četki sa čekinjama.

Hemijska eksfolijacija uključuje upotrebu hemijskih sastojaka koji rastvaraju veze između mrtvih ćelija kože, omogućavajući im da se lako uklone. Ovi proizvodi često sadrže kiseline kao što su glikolna, mlečna ili salicilna kiselina, koje pomažu u otklanjanju mrtvih ćelija i stimulaciji obnavljanja kože.

Redovna eksfolijacija može pomoći u poboljšanju teksture kože, povećanju sjaja i omogućavanju boljeg upijanja hidratantnih krema i drugih proizvoda za negu kože. Međutim, prekomerna eksfolijacija može dovesti do iritacije, crvenila i oštećenja kože, stoga je važno pronaći ravnotežu i koristiti proizvode i tehnike koje odgovaraju vašem tipu kože.


Metod 1: Eksfolijacija sa pilingom


Korak 1: Istuširajte se ili okupajte.

- Istuširajte se ili okupajte. Iako nije deo procesa eksfolijacije per se, potapanje tela u toplu vodu će otvoriti vaše pore, čineći vašu kožu mnogo podložnijom za čišćenje. Takođe je korisno obaviti ovaj proces u kupatilu jer ćete trebati stalnu količinu tople vode i mesto za pranje mrtvih ćelija kože kada se izribaju. Koristite deterdžent koji je prijateljski za kožu, bez mirisa za kupanje i ostavite najmanje 15 minuta da omekša površinu kože. Dobro je kada površina kože izgleda malo "deformisano". Uklonite "mrtvu kožu" trljanjem rukama. Ovo će posebno dobro raditi na stopalima, prstima i petama.


Korak 2: Nabavite teksturiranu sunđer za pranje kože.

- Nabavite teksturiranu sunđer za pranje kože. Negovanje kože sa njim će pomoći da se izribe višak mrtvih ćelija kože, ostavljajući vašu kožu mekšom i čistijom nego ranije. Preporučuje se da imate sunđer spreman za upotrebu odmah nakon tuširanja. Trebalo bi da bude blago grub na vašoj koži, ali ako je abrazivan do tačke bola, eksfolijacione krpe za pranje su prikladna, blaža alternativa.

- Eksfolijacija se može uraditi i sa grubom krpom za pranje.

- Prirodna četka sa čekinjama je dobra alternativa, posebno za ribanje leđa ruku ili nogu.

- Ako ste tip koji voli da radi samostalno, možete pokušati da napravite svoj sopstveni lufa kod kuće.


Korak 3: Blago izribajte telo sunđerom počevši od članaka naviše.

- Blago izribajte telo sunđerom počevši od članaka naviše. Trljajte sunđer preko kože malim, kružnim pokretima. Pobrinite se da primenite određeni pritisak kako biste osetili grubu teksturu sunđera na koži; na taj način će izribati površinske slojeve mrtve kože. Početak od članaka se preporučuje jer pomaže u podsticanju pozitivne cirkulacije krvi tokom procesa eksfolijacije.

- Ako eksfolirate celo telo, posvetite dodatnu pažnju petama, laktovima i kolenima. Oni se generalno smatraju najsuvljim delovima kože i trebalo bi im posvetiti više pažnje.


Korak 4: Dodajte mokar pesak ili so za kompletnu eksfolijaciju tela.

- Dodajte mokar pesak ili so za kompletnu eksfolijaciju tela. Ako ste ikada hodali bosi po plaži, možda ste primetili da su vam žuljevi na stopalima omekšali. Granule peska su prirodni eksfolijant, a njihova zrnasta tekstura je pogodna za struganje viška mrtvih ćelija kože. Solni pilinzi rade istu stvar. Možete pronaći proizvode za eksfolijaciju peskom i solju u svakoj prodavnici koja prodaje proizvode za lepotu i negu kože.

- Budite upozoreni: Korišćenje peska u kupatilu može napraviti veći nered nego uobičajeni eksfolijanti. Iako se preporučuje da ga probate bar jednom, možda nije najbolji izbor ako nemate dodatno vreme u svojoj rutini za čišćenje posle toga. Ubacivanje peska u odvod može potpuno uništiti vodovodne cevi ako se radi često.

- Ako koristite pesak, treba ga očistiti, čak i izbeliti, jer uzimanje iz spoljašnosti može uneti bakterije, a korišćenje toga za eksfolijaciju bi moglo više naštetiti nego koristiti. Birajte pesak sa malim granulama, ne velikim, jer su manje granule blaže za kožu. Fokusirajte se na grublju kožu na rukama i nogama jer pesak može biti intenzivniji od eksfolijacionih pilinga.


Korak 5: Isperite toplom vodom.

- Isperite toplom vodom. Završavanje sa ispiranjem tela je opuštajući i efikasan način da završite eksfolijaciju. Iako se preporučuje da ponovite ovaj proces najmanje tri puta nedeljno, trebalo bi da primetite trenutnu mekoću kože.

- Nanošenje hidratantne kreme ili ši putera nakon ispiranja, čak i nakon inače isključivo "mehaničkog" čišćenja, pomoći će vašoj koži da bolje zadrži vlagu.




Metod 2: Korišćenje hemijskih eksfolijanata


Korak 1: Potražite hemijske eksfolijante u prodavnici.

- Potražite hemijske eksfolijante u prodavnici. Iako naziv "hemijska eksfolijacija" može nositi pejorativni dojam da je nezdravo ili neprirodno za kožu, većina hemijskih eksfolijanata je zapravo zasnovana na prirodnim sastojcima, poput voća, mleka ili šećera.

- Mnogi eksfolijanti su relativno pristupačni i lako dostupni u najbližem supermarketu.


Korak 2: Istuširajte se ili okupajte.

- Istuširajte se ili okupajte. Kao i kod koraka koji se odnose na mehaničku eksfolijaciju, uzimanje tople kupke ili tuša će otvoriti vaše pore, čineći vašu kožu lakšom za čišćenje i eksfolijaciju. Prilagođavanje procesa eksfolijacije postojećem delu vaše dnevne rutine će olakšati da postane deo vaše navike; imajte na umu da je eksfolijacija najbolje pristupiti kao redovnom delu vašeg života. Možete imati mekšu kožu odmah nakon eksfolijacije, ali ponavljanje će doneti dugotrajnije rezultate.


Korak 3: Očistite kožu kupovnim eksfolijantom.

- Očistite kožu kupovnim eksfolijantom. Iscedite malo eksfolijanta na ruke i počnite da ga utrljavate na kožu. Pre nego što nanesete eksfolijant, važno je da se uverite da su vam ruke čiste; u suprotnom, možete vrlo lako širiti bakterije na kožu i lice. U blagim, kružnim pokretima, kružite eksfolijantom oko kože kako biste uklonili prljavštinu i mrtve ćelije kože. Posvetite posebnu pažnju eksfolijaciji lica; ne samo da je to deo vas koji ljudi najviše primećuju, već takođe nosi više ulja od drugih delova kože. Tri minuta samo na licu bi trebalo da budu dovoljna; ostatak tela treba manje intenzivnu, ali i dalje pažljivu eksfolijaciju.

- Kada eksfolirate lice, obratite posebnu pažnju na centralni deo lica, od čela do nosa do brade. Kolektivno, ovo se naziva "T-zona" i poznata je po svojoj masnoći.

- Ako ne želite koristiti komercijalni proizvod, možete napraviti svoj sopstveni piling za telo mešanjem Epsom soli ili himalajske roze soli sa maslinovim uljem, koje možete kupiti u prodavnici gde biste kupovali komercijalne proizvode. Takođe možete pomešati šećer i ulje (poput maslinovog ili kokosovog) za DIY piling za lice.

- Uvek budite nežni kada nanosite eksfolijant.


Korak 4: Isperite telo nakon završetka eksfolijacije.

- Isperite telo nakon završetka eksfolijacije. Uzmite malo vode u ruke i operite proizvod. Osiguravanje da je eksfolijant potpuno uklonjen će osigurati da kasnije ne iritira vašu kožu. Iako proces hemijske eksfolijacije zahteva manje "fizičkog" elementa od mehaničkog, vaša koža bi trebalo da bude jednako meka i glatka nakon pravilnog rituala kao što bi bila da ste koristili lufu tokom celog procesa.


Korak 5: Nanesite hidratantnu kremu.

- Nanesite hidratantnu kremu. Nanošenjem hidratantne kreme nakon eksfolijacije, ovo će smanjiti suvoću ili iritaciju i poboljšati hidrataciju.

Za savršenu kožu i telo posle pilinga izaberite neki od bikini ili kupaćih kostima sa sajta bikini.co.rs.

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing