Hormoni

Hormoni

  • 17.01.2024
Hormoni

Šta i Kako Jesti za Uravnoteženo Hormonsko Zdravlje

Kao i sa mnogim stvarima u životu, često ne razmišljamo o našem hormonskom zdravlju dok ne postane očigledno neuravnoteženo.
Znamo da su naši hormoni usko povezani sa menstrualnim ciklusom, ali koliko nas zaista razume u kojoj meri?
Oni igraju mnogo veću ulogu u svim aspektima našeg zdravlja, od raspoloženja do energije, libida i apetita, nego što većina nas shvata.

"Kao žene, mislim da nemamo dovoljno razumevanja o trenutnom i dugoročnom uticaju koji naše hormonsko zdravlje ima na nas", kaže Pauline Cox, nutricionista, stručnjak za integrativnu medicinu i autorka knjige "Hungry Woman: Eating For Good Health, Happiness And Hormones" čije Vam zaključke prenosimo "Razumevanje naše fiziologije je važno kako bismo pomogli u ublažavanju nekih samouništavajućih emocija koje možemo osećati prema sebi, bilo da je to frustracija ili sramota - umesto da se borimo protiv naše fiziologije, radi se o pokušaju razumevanja i saradnje s njom."

Nemamo samo polne hormone, poput estrogena i progesterona, već i metaboličke hormone, poput insulina, koji takođe igraju ključnu ulogu u našem blagostanju. "Veoma je važno da žene rade sa svojim hormonima u dvadesetim, tridesetim i četrdesetim godinama kako bi iskoristile prozor pre menopauze, koji može odrediti kako ćemo proći kroz menopauzu i koji će imati uticaj na našu dugovečnost", kaže Cox. "Postoji mnogo toga što možemo učiniti pre nego što dođemo do menopauze (kada nivo estrogena počinje da opada) kako bismo smanjile rizik od problema poput Alchajmerove bolesti i bolesti srca."

Kako ponovo uspostaviti hormonalnu ravnotežu?

Prvo, razmislite o tome kako možete stvoriti ravnotežu u svakodnevnom životnom stilu. Iako naša tela sada moraju da se nose s dugim radnim danima, visokim nivoima stresa i plavom svetlošću (kao samo tri primera), problem je u tome što se genetski nismo promenili od doba pećinskih ljudi. San je osnova hormonskog zdravlja, pokušajte uspostaviti dobar obrazac spavanja i buđenja što je ranije moguće u životu. Prošetajte ujutru da biste dobili svetlost u oči i postavili cirkadijalni ritam - to onda pomaže nivou serotonina, koji zatim prelazi u melatonin, što promoviše dobar noćni san.

Naravno, naša ishrana takođe igra ključnu ulogu u podršci dobrom hormonalnom zdravlju - ono što unosimo u naše telo pokreće (ili ne) procese koji se odvijaju unutar njega. Simptomima perimenopauze i PMS-a možemo upravljati dobrim načinom ishrane i životnim stilom. Naša tela imaju urođenu inteligenciju - dizajnirana su sa neviđenom fiziologijom koja nam pomaže da putujemo kroz naše živote, u skladu sa fazom života u kojoj se nalazimo. Konzumiranje visokog šećera, visoko prerađene ishrane, osiromašene ključnim hranljivim materijama stvara upalu i pojačava simptome PMS-a.
Hormonska terapija može biti odlična za različite žene, ali nije brza popravka, kontrola ishrane važnija za dugoročno zdravlje.

Kako jesti za bolje hormonsko zdravlje

Fokusirajte se na balansiranje nivoa šećera u krvi Nivoi šećera u krvi ne samo da upravljaju metaboličkim hormonom insulinom, već takođe imaju ogroman uticaj na polne hormone. Ako naša tela imaju puno izloženosti visokom nivou šećera i naš insulin ne radi kako treba (tj. njegova otpornost se pogoršava), simptomi perimenopauze i menopauze postaju produženi. Takođe ima snažan uticaj na nivoe upale, brzinu kojom naša tkiva počinju da se razgrađuju (posebno reproduktivna tkiva) i utiče na sve oblasti zdravlja. Ako nivoi šećera u krvi nisu dobro kontrolisani i naša osetljivost na insulin ne radi na najbolji način, to će stvoriti dvostruki udarac kako ulazimo u perimenopauzu."

Nivoe šećera u krvi možete održavati balansiranim konzumiranjem uravnotežene i raznovrsne ishrane, punom biljaka, povrća i dobro odabranih izvora proteina. Izbegavajte hranu koja dramatično podiže nivo šećera u krvi - razmislite o bilo kojoj prerađenoj hrani koja sadrži puno šećera i višak ugljenih hidrata - jer ono što ide gore, mora doći dole (dovodeći do naglog pada raspoloženja, prejedanja i upale). Fokusirajte se i na san, upravljanje stresom i redovno vežbanje.

Postanite svesni ugljenih hidrata Iako se ugljeni hidrati nepravedno demonizuju, za balansirane hormone vredi postati svesniji vrsta koje unosite. "Pređite sa paste i krekeri i pokušajte dobiti ugljene hidrate iz povrća umesto toga. "Preusmerite naglasak na šareno, krstašasto povrće [primeri uključuju brokoli, karfiol, kelj i repu] i fermentisano povrće.

Jedite više proteina. Jedna stvar koju svi trebamo znati kako starimo, ulazimo u tridesete (i više), jeste da prestajemo proizvoditi isti nivo hormona rasta, tako da je konzumiranje više proteina ključno za izgradnju mišića. Ako ne unosimo dovoljno proteina i počnemo gubiti mišićnu masu, tada naši nivoi šećera u krvi počinju da rastu, jer su mišići vrlo veliki korisnici glukoze. Kada se ne troše od strane naših mišića (zbog manje mase), pretvaraju se u mast. Mnoge žene ulaze u period tridesetih i četrdesetih godina gde se i ishrana i rutine vežbanja ne menjaju, ali njihova težina počinje da se povećava, što može biti frustrirajuće. "Unos proteina takođe pruža građevinske blokove za naše neurotransmitere, poput serotonina, dopamina i GABA, pa bi trebalo da bude dijetetski prioritet."

Razmotrite intervalni post. Da biste optimizirali metaboličko zdravlje, pomogli stabilizaciji raspoloženja i regulaciji težine. Estrogen pomaže u unošenju glukoze u naše ćelije mozga, ali kako opada zbog perimenopauze, odjednom ćelije mozga brinu da nemaju goriva, što je kada počinjemo videti emocionalne probleme, zajedno sa problemima memorije, maglenjem uma, produženom glađu i vazomotornim simptomima, poput napada vrućine i noćnih znojenja. Ako im možemo obezbediti alternativni izvor goriva, glukoza ne mora biti unesena. Ovde dolaze ketoni, drugi izvor goriva." Kada našim telima damo periode vremena u kojima neprestano ne jedemo, okreće se svojem vlastitom izvoru masti, sagoreva gorivo i oslobađa ketone, pomažući mozgu da primi ovaj trenutni izvor goriva.

Post će izgledati različito za svaku osobu - radi se o pronalaženju prozora koji dobro funkcioniše za vas i postepenom prilagođavanju. Možda ćete prestati jesti u 19 časova i zatim ponovo početi jesti u 9 časova sledećeg jutra, na primer. Ovo stvara lepu priliku da telo postane osetljivije na insulin, poboljša toleranciju na glukozu i sagoreva masti.

Napunite se hranom koja donosi hranljive materije. Rižoto od karfiola s cveklom i kozjim sirom, koji ne zvuči samo ukusno, već je i pun dobrih stvari. "Cvekla je bogata nitratima, koji stvaraju azotni oksid koji je izuzetno važan za žensko seksualno zdravlje - pomaže protoku krvi do naših karličnih organa i poboljšava kardiovaskularno i kožno zdravlje. Kozji sir takođe obiluje MCT (ili trigliceridima srednjeg lanca) koji su sjajni za podizanje nivoa ketona, a zatim karfiol je krstašasto povrće podržava jetru, niskokaloričan je, bogat vlaknima i vitaminom C, pa ima sve odlike obroka koji gradi hormonsko zdravlje.

Pogledajte izbor naših preparata i suplemenata ovde:

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing