Želite Osetiti Najbolje Efekte Kafe?

Želite Osetiti Najbolje Efekte Kafe?

  • 23.01.2024
Želite Osetiti Najbolje Efekte Kafe?

Ako tražite udar kofeina odmah ujutru, evo zašto biste trebali sačekati sat vremena ili tako nešto.

Možda je vaš aparat za kafu podešen da svako jutro zvoni u 7 sati kako biste mogli ustati iz kreveta i sipati sebi šolju, ili možda više volite hladnu kafu koja čeka spremna u frižideru u svakom trenutku. Bez obzira na to, ako se oslanjate na kafu da biste prešli iz pospanog stanja i jedva funkcionalnog u stanje budnosti i spremnosti da se suočite sa svetom, ne možemo vam zameriti.

Prva jutarnja kafa

Ali šta biste rekli da ćete verovatno dobiti više koristi, s energetske tačke gledišta, ako sačekate sat vremena pre nego što popijete kafu umesto da je uzmete odmah ujutru? Ako vam ovo zvuči potpuno užasno, poslušajte nas - postoji dobar razlog zbog kojeg vam ovo preporučujemo. Evo šta treba da znate.

Kortizol

Moramo razgovarati o kortizolu Kortizol je hormon stresa u telu. Obično ima lošu reputaciju - istraživanja su pokazala da doprinosi stvaranju masnoće oko stomaka - i mnogi od nas imaju višak zbog previše stresa u našim životima. Ali ima važnu funkciju u telu: Na primer, ujutru prirodno raste, zajedno s adrenalinom, kako bi nam pružio energiju i pomogao nam da se fokusiramo. Dakle, dodavanje dodatnog kortizola kofeinu je vrsta gubitka, jer već dobijate prirodni porast energije - i čekanje da se nivo kortizola smanji pre konzumiranja kofeina omogućava svakom izvoru energije da zasija pojedinačno. Umesto da dobijete jedan veliki udarac, dobićete produženi period mirnije energije.

Kofein

I na toj belešci, dodavanje kofeina u kombinaciju kada je vaše telo već visoko na kortizolu može uzrokovati osećaj nervoze kod bilo koga ko je makar malo osetljiv na kafu. "Postoji neka nauka iza izolovanja kofeina i vrhunca kortizola kako ne bi išli jedno prema drugom i imali negativne kumulativne efekte u telu (kao što je nervoza)", objašnjava Trejsi Lokvud Bekerman, registrovani dijetetičar i autor knjige "The Better Period Food Solution". "Praktično želite da kofein u kafi zablista kao solo izvođač i ne bude utican od snažnih efekata kortizola."

Ona objašnjava da zahvaljujući kortizolu, vaša budnost i fokus obično dosežu vrhunac 30-45 minuta nakon buđenja. "Dakle, da biste doživeli pravi energetski zamah od kofeina, možda biste želeli da sačekate trenutak pre nego što popijete svoju kafu, što će omogućiti da se kortizol smiri", kaže ona.

Međutim, ako tražite ogroman udarac kofeina i obično ne osećate nervozu od kafe, ne brinite o odgađanju. Doktor Stiven Gundry, kardiotorakalni hirurg u Centru za restaurativnu medicinu Međunarodnog instituta za srce i pluća, kaže da kombinovanje kofeina s prirodnim jutarnjim porastom energije može biti sjajan način za suočavanje s teškim zadatkom, poput rane jutarnje vežbe.

"Kortizol obično počinje da raste oko 4 sata ujutru, baš kao i epinefrin (adrenalin), kako biste bili spremni za dan. Oboje uzrokuje porast nivoa šećera u krvi (glukoze) kako biste imali dovoljno dostupnog goriva", objasnio je. "Kofein u kafi takođe povećava glukozu, pa ako želite da ustanete i pokrenete se, posebno za vežbanje ili šetanje psa, popijte tu šolju kafe."

Vaše telo prirodno povećava proizvodnju kortizola i adrenalina oko 4 sata ujutru, što bi moglo učiniti da vaša kafa snažnije udari ako ste osetljivi na kofein.

Vaše telo prirodno povećava proizvodnju kortizola i adrenalina oko 4 sata ujutru, što bi moglo učiniti da vaša kafa snažnije udari ako ste osetljivi na kofein. S tim u vezi, ovaj efekat će biti više kao kratkotrajni energetski udar, i možda neće trajati tokom celog jutra.

Postoji mogućnost i psihičke prednosti čekanja da popijete jutarnju kafu. Iščekivanje izazvano odgađanjem može pojačati vaše čula i zadovoljstvo bilo kojim supstancama, uključujući i kofein. Takođe, kada vaša jutarnja šolja kafe postane deo vaše rutine, postaje predvidljiva. Konzistentnost je agens dosade, a odlažući prvu šolju stvorićete novotariju. Ako su vaša jutra haotična i primetite da gutate kafu iz navike, vredi probati odložiti tu šolju dok ne budete imali dva do tri minuta da je zaista uživate.

Onda postoji i vreme doručka: Ako ste skloni nervozi od kofeina, verovatno biste trebali popiti jutarnju kafu uz hranu. "Da biste dobili mirnu energiju, definitivno bih preporučio da je popijete uz doručak, tako da ne unosite kofein u svoj sistem bez zaštitnog sloja hrane koji bi ublažio njegovo brzo apsorbovanje", savetuje Lokvud. "Budite sigurni i popijte lep veliki gutljaj vode."

Reakcije na kofein variraju od osobe do osobe. Dakle, ako niste osoba koja postaje nervozna od kofeina, probajte eksperimentisati s različitim vremenima doručka. Napravite ovo jutarnje istraživanje i procenite svoju energiju nakon jednog dana pijenja kafe pre doručka i drugog dana posle doručka. Kofein je izuzetno individualno iskustvo, pa je važno uključiti se u svoje telo i donositi sud na osnovu toga.

Kada je reč o kofeinu, radite ono što vam odgovara. Ako želite dodatni podsticaj energije za težak trening, kombinovanje s prirodnim porastom kortizola i adrenalina može biti dobra ideja - ali ako želite dugotrajnu energiju tokom jutra, pokušajte da pustite da vaš prirodni porast kortizola i podsticaj kofeina zasijaju pojedinačno.

Više o kafi i letnjim napitcima pronađite na našem blogu.

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing