7 stvari koje vaše akne mogu značiti o vašem zdravlju

7 stvari koje vaše akne mogu značiti o vašem zdravlju

  • 25.01.2024
7 stvari koje vaše akne mogu značiti o vašem zdravlju

Akne često mogu biti povezane sa onim što se dešava unutar nas

Ako, poput nas, mislite da će vaši problemi sa kožom nestati čim napunite 20 godina, dobrodošli u Klub Razočaranja.

Povećanje broja odraslih osoba sa aknama u poslednjih nekoliko godina opisano je od strane lekara kao 'epidemija', sa porastom od 200% u broju odraslih koji su tražili specijalistički tretman za akne prošle godine - i dok je to stanje koje se na kraju pojavljuje spolja, često može biti povezano sa onim što se dešava unutar nas, takođe.

Naravno, teške akne nisu nešto što može biti lečeno preko noći - često može zahtevati mesece procene i lekova pre nego što pronađete nešto što vam odgovara. Međutim, van kancelarije dermatologa, mnoge pojave akni kod odraslih mogu se poboljšati pravljenjem nekoliko jednostavnih promena u načinu života i brizi o svom telu jednako pažljivo kao i o svojoj koži.

Od savladavanja veštine opuštanja do dobijanja dovoljno sna, evo 7 stvari koje vaše akne mogu značiti o vašem zdravlju.

1. Vi ste dehidrirani

Znamo da ste ovo čuli milion puta, ali je istina. Dehidratacija čini vašu kožu suvom i grubom, uzrokujući preprodukciju ulja na koži i povećavajući sloj mrtvih ćelija kože koje mogu se nakupiti i začepiti vaše pore. Akne uzrokovane dehidratacijom često se pojavljuju na čelu i oko ušiju, pa ako primetite da se vaši osipi pojavljuju na ovom području, pokušajte povećati unos vode i smanjiti konzumaciju dehidrirajućih pića poput kofeina i alkohola. Mozete probati i hidrolizat koji če pospešiti i olakšati hidriranje kože.

2. Ne dobijate dovoljno sna

Ti kasni noćni pregledi na Instagramu zaista ostavljaju traga... San je ključan za svaki aspekt vašeg zdravlja, i ako ga ne dobijate dovoljno, odraziće se na vašu kožu. "Savršen" san različit je za svakoga, ali generalno, trebali bismo težiti ka sedam do devet sati kvalitetnog sna svake noći. Isključite ekrane sat vremena pre spavanja i održavajte optimalnu temperaturu u sobi - istraživanja sugeriraju da je oko 18 stepeni Celzijusa idealno. Ukoliko Vam soba nije dovoljno mračna poslužite se malim trikom i koristite masku.

3. Vi ste pod stresom

Za stres nije verovatno da direktno izaziva akne, ali ako već imate problematičnu kožu, može sigurno pogoršati simptome. Istraživanja na studentima, na primer, pokazala su da mogu imati više izbijanja tokom ispita, a da se njihova koža smiruje tokom letnjeg odmora - a ovu hipotezu možemo proširiti i na teške trenutke na poslu, probleme u vezi i još mnogo toga. Drugi problem je taj što akne mogu biti uzrok stresa u prvom redu, vodeći do beskrajnog ciklusa - pa, ako se prepoznajete u ovome, vredi izdvojiti vreme da organizujete svoj raspored kako biste imali vremena da se opustite.

4. Vaše varenje je sporo

NHS tvrdi da nema dokaza da ishrana igra ulogu u pojavi akni, ali mnogi dermatolozi kažu da postoji korelacija između varenja i bubuljica, posebno kada se pojave na vašem čelu, između obrva ili na vilici - smanjenje unosa masne hrane i povećanje unosa vlakana može pomoći. Intolerancije na hranu takođe se mogu manifestovati kroz vašu kožu, a često ljudi sa aknama primete da im smanjenje unosa mlečnih proizvoda donosi veliku razliku - to nije rešenje za svakoga, ali može biti dobro mesto za početak.

5. Vaša sportska oprema nije dovoljno dobra

Vežbate, i to je sjajno za vaše opšte zdravlje - ali svi ne dobijamo akne samo na licu, i ako vam koža na ramenima i leđima pravi probleme, to može biti uzrok. Proverite da li vaša sportska oprema ima tehnologiju koja vam omogućava uklanjanje vlage, koja odvodi znoj od vaše kože i sprečava iritaciju vaših pora. I ako već niste, obavezno očistite lice posle svake vežbe.

6. Vaši hormoni su van ravnoteže

Znate te velike, bolne, cistične bubuljice koje dobijate svakih... oh, 28 dana ili tako nešto? Ne morate biti genije da shvatite da su povezane sa menstruacijom, ali za neke žene akne povezane sa hormonima javljaju se više od jednom mesečno. Kontraceptivna pilula je moguće rešenje, ali ako su vaši problemi zaista ozbiljni i tradicionalni tretmani ne pomažu, vredi posetiti lekara kako biste proverili postojanje stanja poput PCOS-a, koje može izazvati ponavljajuće kožne probleme.

7. Ne čistite svoje stvari dovoljno često

Koliko puta dnevno prislanjate telefon na svoje lice ili dodirujete svoj telefon, a zatim kožu? Ako ste slični nama, taj broj ide u stotine - pa zašto ne biste čistili površinu što je češće moguće?! Obrišite ekran telefona mikrofiber krpom svakih 24 sata, i koristite sredstvo za dezinfekciju kako biste ubili bakterije, posebno ako su vaše akne oko obraza i brade. I zapamtite, isto važi i za predmete poput četkica za šminku, beauty alata i jastučnice, koje svakodnevno dolaze u dodir sa vašom kožom.

Nadamo se da smo Vam barem malo pomogli, za više saveta posetite našu blog stranicu.

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing